Geschikte materialen voor het verbouwen van een woning

Materialen gebruikt je om iets je cre�eren. Daarbij let je op de eigenschappen van het materiaal om er zeker van te zijn dat het materiaal geschikt is voor datgene dat je zult maken. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen en leent zich goed om bepaalde producten van te maken. Zo kun je van metaal een fiets maken en is je jurk gemaakt van textiel.

Zo is dat ook bij het bouwen of verbouwen van je woning. Voor de bouw van een woning heb je speciale materialen nodig. Bij het (ver)bouwen van je woning gaat je voorkeur uit naar duurzame materialen in het belang van het milieu. Je kiest dan bewust voor het materiaal dat zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu.

Duurzame materialen

Veiligheid en milieu zijn issues waarmee rekening gehouden moeten worden bij het kiezen van materialen. Hout komt uit de natuur en kost heel wat bomen. Ondanks dat bomen weer kunnen groeien, duurt de groei toch wel een tijdje. Materialen kunnen opraken en in een later stadium, in de vorm van afval, schadelijk zijn voor het milieu. Duurzame materialen zijn tijdens en na de productie zo min mogelijk schalijk voor de gezondheid van de mens en het milieu.

Hout

Hout is een product uit de natuur dat heel erg gewild is. Tropisch hardhout werd vroeger veelvuldig gebruikt bij de bouw van huizen. Nu houdt men rekening met het milieu en is men van mening dat ongecontroleerde kapwerkzaamheden van het regenwoud niet goed is voor het milieu. In plaats van hardhout gebruikt men nu zacht naaldhout dat geschikt gemaakt wordt voor de bouw. Plato-hout en modiwoon zijn bewerkt zodat de duurzaamheid ervan verbeterd wordt. Evenzo is de Accoya-hout een houtsoort dat bewerkt is om de kwaliteit ervan te verbeteren. Houtsoorten zoals Douglas zijn van origine hardere houtsoorten.

Constructiehout

Met constructiehout kun je prettig bouwen omdat deze flexibel is en diverse afwerkingen heeft. Zo heb je de vurenhout en de grenenhout. De grenenhout wordt meer bij reparatiewerkzaamheden gebruikt in oudere gebouwen. De vurenhout is betaalbaar en de meest voor de hand liggende keus.

 Leem

Leem is een prettig materiaal om je interieur af te werken. Het is vochtregulerend, geeft een fantastische natuurlijke atmosfeer aan je woning. Het is samengesteld uit silt, klei en zand en werd oorspronkelijk gebruikt om vloeren en muren mee te maken. Leem kan ook worden gebruikt bij het betegelen van wanden. Dit heeft als voordeel dat je de tegels later kunt verwijderen zonder dat ze stuk raken en weer kunt hergebruiken.

Isolatiemateriaal

Voor isolatiemateriaal moet je zeker dieper in je zak gaan maar dit materiaal is hemaal niet schadelijk voor je gezondheid. Je hoeft bij gebruik hiervan niet eens een mondkapje en handschoenen op. Zo veilig is dit product voor de gezondheid van de mens.   Door het gebruik van duurzame materialen kun je je verbouwing ook verduurzamen. Plan je verbouwing vantevoren goed� en vergelijk offertes van verschillende aannemers. De loodgieter zul je ook nodig hebben voor deskundig advies van sanitair en rioleringen. Ook kan de loodgieter je cv ketel installeren en de lekkages herstellen.