Hoe kan ik slotenmaker worden?

Inbrekers staan altijd op de loer en bedenken allerlei methoden om hun slag te slaan. Daarom is het van belang je sloten te vervangen als het oud is en je huis ook goed te beveiligen. Dit is het werkterrein van de slotenmaker.

Werkzaamheden slotenmaker

Een slotenmaker is een vakman dat zich heeft toegespitst op sloten en artikelen die daaraan gerelateerd zijn. De slotenmaker houdt zich bezig met verschillende werkzaamheden zoals sleutels namaken, veiligheidssloten adviseren, installeren van sloten bij mensen thuis. De slotenmaker helpt je ook om de deuren open te maken als je de sleutels hebt verlegd. Ook het afzetten van hang- en sluitwerk en het openen van brandkasten wordt door een slotenmaker verricht. Een slotenmaker geeft professioneel advies bij de aanschaf van een slot. Een goede slotenmaker moet in het bezit zijn van een politiekeurmerk voor veilig wonen en draagt een grote verantwoordelijkheid voor het veilig gevoel in eigen huis. Heel wat slotenmakers bieden niet alleen sloten maar ook veiligheidssystemen zoals alarminstallaties die ook voor bedrijfspanden of je eigen huis geplaatst kunnen worden.

Slotenmaker worden

Voor het beroep slotenmaker hoef je niet speciaal een studie te volgen. Je kunt ook zonder diploma aan de slag als jeveel� kennis hebt over het beroep. Echter kun je niet zonder diploma solliciteren voor een baan als slotenmaker bij de slotenmakersbedrijven. De slotenmakersbedrijven nemen alleen gediplomeerde slotenmakers in loondienst. Cursussen Voor het beroep slotenmaker wordt er geen opleiding op MBO niveau aangeboden. Gelukkigerwijs zijn er wel cursussen en trainingen die je kunt volgen om het vak te leren. Op de cursus leer je over de installatie van nieuwe sloten, beveiligingscomponenten, inbraakbeveiliging, slotvervanging en nog veel meer. Na de cursus of training neem je een goede bagage mee aan kennis en kun je als slotenmaker aan de slag. Een pluspunt is dat deze cursus in de middag of in de avond uren wordt verzorgd waardoor je het kan combineren met een andere studie of een voorlopige baan. Als je de cursus of training goed hebt doorlopen, ontvang je een certificaat of diploma. Volledige cursussen zijn bestemd voor zij die leek zijn in het vakgebied. Slotenmakers die reeds ervaring hebben en meer kennis willen opdoen, kunnen ook een cursus volgen dat bij hun past. Ze verdienen daaraan en willen niet achter blijven in dat vakgebied. Tegenwoordig zijn er heel wat moderne sloten zoals elektronisch sloten en elektromagnetische beveiligingsystemen.

Zelfstandig leren

Als je het vak sneller wilt aanleren, kun je ook video�s bekijken. Oefenen baart kunst. Door zelf de gereedschappen aan te schaffen, kun je aan de slag en heb je al wat ervaring opgedaan waardoor je eerder wordt aangenomen bij een slotenmakersbedrijf.� Naar verwachting zal de werkgelegenheid in deze sector in de komende 5 jaar stijgen. Dit is dus goed nieuws voor degene die slotenmaker willen worden en de cursus willen volgen. Je zal dan gauw een baan kunnen vinden als je de cursus hebt afgerond.

Waar kan een slotenmaker werken

Als slotenmaker kun je sowieso bij een slotenmakersbedrijf werken. Maar je kunt ook werken bij een beveiligingsbedrijf, de deurbeslagwinkel, de groothandel en als zelfstandige ondernemer. De meeste slotenmakers zijn zelfstandige ondernemers en in dit geval zal je inkomen sterk afhangen van het aantal opdrachten dat je krijgt. Ga je in loondienst bij iemand werken als slotenmaker, dan verdien je bijna evenveel als een verkoopmedewerker.