HPL, een veelzijdig plaatmateriaal

HPL platen wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om woningen en bedrijfspanden te voorzien van onderhoudsarme en hoogwaardige esthetische gevelbekledingen. Door de specifieke productiemethode van HPL platen ontstaan harde en compacte platen die relatief weinig vuil aanhechten en daardoor eenvoudig te reinigen zijn. Daarnaast zijn HPL panelen tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, designs en structuren, wat architecten en vormgevers veel keuzemogelijkheden in de ontwerpfase biedt.

Trespa®, Resoplan, Vikulit, Vikures Plus en Kronoart® zijn bekende merknamen binnen de markt voor HPL platen. Deze merken worden door Vink op voorraad gehouden in verschillende uitvoeringen, afmetingen en dikten. Op vinkkunststoffen.nl is hier meer informatie over te vinden.

Hoe worden HPL platen geproduceerd?

High Pressure Laminate, is de afkorting voor een HPL plaat, platen worden geproduceerd door middel van verhitting en hoge druk. Hierdoor ontstaan er platen die stijf, hard en dicht zijn qua samenstelling. Daarbij worden de meeste HPL platen voorzien van een UV-beschermende toplaag, waardoor ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden. HPL platen worden ingezet voor toepassingen zoals dakkapellen, boeiboorden, balkons en geventileerde gevels.

HPL panelen laten zich goed bewerken en installeren

Doordat HPL platen eenvoudig te bewerken en te installeren zijn, kunnen aannemers en uitvoerders tijd besparen tijdens de uitvoering van het project. Deze harde en compacte gevelpanelen zijn bijvoorbeeld uitstekend te zagen, te boren, te frezen en te verspanen. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met de hardheid van de plaat.

Trespa® en Kronoart®, twee HPL merken van hoogwaardige kwaliteit

Binnen het uitgebreide assortiment HPL platen zijn Trespa® en Kronoart® twee toonaangevende merken. Zo is de merknaam Trespa® al jarenlang een begrip in de markt voor HPL platen. Door middel van de unieke EBC-technologie (Electron Beam Curing) wordt het oppervlak van Trespa® platen deels geïntegreerd in de kern van de plaat. Bij de productie van Trespa® platen worden houtvezels gebruikt die samen met thermohardende harsen worden samengeperst. De platen die uit dit productieproces voortkomen zijn erg hard, maatvast en dicht van samenstelling. Door deze dichte samenstelling kan vuil zich moeilijk aanhechten waardoor de panelen eenvoudig te reinigen zijn.

Kronoart® is een ander gerenommeerd merk uit het Vink assortiment. Het gaat hier om hoogwaardige architectonische panelen met unieke productprestaties die samengaan met ruime esthetische mogelijkheden. Kronoart® platen worden geproduceerd onder hoge druk en temperatuur waardoor de platen sterk en stabiel zijn en een gesloten oppervlak hebben. Dit gesloten oppervlak is ook nog voorzien van een duurzame vernis. Hierdoor zijn Kronoart® panelen beter beschermd tegen externe invloeden zoals het weer, licht, vocht en schimmels.

Geplaatst in: page