Riool ontstoppen; hoe werkt dat?

Een verstopt riool kan voor flinke problemen zorgen. Het is niet alleen vervelend, maar kan ook leiden tot ernstige schade en onhygiënische situaties. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een riool te ontstoppen. Heb je momenteel een ontstopping Gent? Laat je dan helpen door een professional, of volg een aantal van deze methoden en tips om toekomstige verstoppingen te voorkomen.

Hoe ontstaat een verstopping?

Om te begrijpen hoe een verstopping in het riool kan ontstaan, is het van belang om te weten welke factoren hieraan kunnen bijdragen. Zo kan een verstopping veroorzaakt worden door de ophoping van vet, olie en etensresten, toiletpapier, doekjes en andere materialen die niet afgebroken kunnen worden, wortelgroei van bomen en planten, schade aan het riool als gevolg van slijtage of verzakking van de grond, en bouwafval en ander vuil dat in het riool terecht komt. Maar hoe ontstop je een riool?

Gebruik een ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een lange, flexibele kabel met aan het uiteinde een haakje. Deze kabel wordt door het riool heen geschoven, waarbij het haakje vast kan komen te zitten achter de verstopping. Door de veer vervolgens heen en weer te bewegen, kan de verstopping los worden gemaakt en weggespoeld worden.

Gebruik een ontstoppingspomp

Een ontstoppingspomp is een apparaat dat water onder hoge druk door het riool spuit. Door de kracht van het water kan de verstopping los worden gemaakt en weggespoeld worden. Deze methode is vooral geschikt voor verstoppingen die zich in de buurt van de afvoer bevinden.

Gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen

Chemische ontstoppingsmiddelen bevatten agressieve chemicaliën die de verstopping oplossen. Het is belangrijk om deze middelen op de juiste manier te gebruiken en de veiligheidsvoorschriften goed op te volgen. Het nadeel van deze methode is dat het milieu en het rioolstelsel eronder kunnen lijden.

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van een verstopt riool is beter dan het moeten genezen ervan. Er zijn enkele preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om geen vet, olie en etensresten door de gootsteen of het toilet te spoelen, geen toiletpapier te gebruiken dat niet afbreekbaar is, geen bouwafval, verfresten of andere materialen door de afvoer te spoelen en regelmatig kokend water door de afvoer te spoelen om vet en zeepresten weg te spoelen. Bovendien is het raadzaam om het riool regelmatig te laten inspecteren en onderhouden om eventuele schade of verstoppingen tijdig te ontdekken.