Verhuizen? Eerst je huis leegmaken!

Of je gaat verhuizen omdat je zelf wilt of omdat je gedwongen wordt maakt een groot verschil. Misschien ga je voor het eerst samenwonen, wil je groter gaan wonen door gezinsuitbreiding of verhuis je naar een andere stad. Dan is verhuizen heel spannend maar leuk en kijk je er vast naar uit. Het kan ook zijn dat je moet verhuizen na een scheiding, of omdat je gedwongen je huis uit moet bijvoorbeeld. Dan is verhuizen minder leuk en zie je er waarschijnlijk tegenop. Welke reden jouw verhuizing ook heeft, verhuizen is een heel hoop werk. Het is aan te raden dit niet alleen te doen. Je huis leegmaken kan veel stress opleveren, dus schakel hulp in!

Eerste stap: alles in dozen

Wanneer je gaat verhuizen, moet je al je spullen in dozen doen. Je inboedel opruimen kan een enorme klus zijn. Het is ook erg onpraktisch, omdat je dingen in een doos doet die je misschien later nog weer nodig hebt. Het is daarom echt ontzettend belangrijk dat je goed organiseert wat je in welke doos doet, anders wordt het een enorme rommel en ben je constant overal naar aan het zoeken. Maak bepaalde categorieën van spullen en schrijf dat op de verhuisdoos. Dit kun je doen door middel van opsplitsen in kamers, maar ook in categorieën als ‘kleding’ ‘bewaren’ ‘boeken’ enzovoorts. Professionals kunnen je hierbij helpen, maar als je een hele georganiseerde vriend, vriendin of familielid hebt, is het ook een goed idee om die in te schakelen.

Alles? Nee, niet alles

Een verhuizing is wel een goed moment om op te ruimen en weg te gooien. Je moet eigenlijk alle items in je huis, van elke kamer, in je handen nemen en beslissen ‘wil ik het houden of niet? Gaat het mee of gooi ik het weg’. Dit kan een lastig en vermoeiend proces zijn. Het is goed om bepaalde regels voor jezelf te maken, bijvoorbeeld ‘als ik het langer dan een half jaar niet hebt gebruikt gaat het weg’ (tenzij het emotionele waarde heeft). Het kost wat tijd en moeite maar wanneer eenmaal alles in dozen of vuilniszakken zit, zal dit een enorme opluchting met zich meebrengen!

Geplaatst in: page