Buy-and-build als koopstrategie

Bij het kopen van een bedrijf zijn er meerdere strategieën mogelijk. Een veel gekozen strategie is Buy-and-build, een groeistrategie waarbij een onderneming groei realiseert door het aankopen van een andere bedrijf of meerdere andere bedrijven. In deze blog leggen we u uit waar u rekening mee moet houden als u kiest voor deze strategie.

Schaalbaarheid businessmodel

Het is vanuit u als koper bekeken de meest ideale situatie als u zich bevindt in een gefragmenteerde sector met veel kleine bedrijven en grote concurrentie. Op die manier kunt u sneller en makkelijk kopen en bouwen.

Duidelijke doelstelling

Het moet wel duidelijk zijn welk doel het overnemen van andere bedrijven dient voor uw eigen onderneming. Doet u het uit lijfsbehoud met het oog op de toekomst, of gaat het om een snelle en grote stijging van omzet en winst? Zorg dat u dit vooraf duidelijk voor ogen heeft, zodat u weet waarop u zich moet richten en wanneer uw gewenste resultaat behaald is.

Financiering

Als u meerdere bedrijven of een bedrijf van vergelijkbare grootte met de uwe wilt overnemen dan is de kans groot dat u al dat geld niet zelf kunt ophoesten. Zoek daarom ook naar goede financieringsmogelijkheden. Dit kan een lening bij de bank zijn, maar u kunt ook kijken naar private equity-partijen om mee samen te werken.

De juiste mensen

Het kan best zijn dat u zelf precies weet wat u wilt en waar u naartoe wilt, maar het moet ook gerealiseerd worden. Verzeker u daarom van mensen die kunnen bijdragen aan het behalen van uw doelen. Met een sterk management vergroot u immers de kans op succes op de korte én lange termijn.

Is het aanbod groot genoeg?

Als u de buy-and-build strategie wilt toepassen is het ook belangrijk dat er bedrijven zijn die u over kunt nemen. Als er onvoldoende aanbod is, is de kans op succes ook een stuk kleiner. Een bedrijf kopen moet dus wel mogelijk zijn. Het kan hierbij ook erg handig zijn om een fusie- en overnamespecialist in te schakelen. Zij hebben waarschijnlijk een uitgebreid netwerk met bedrijven die interessant voor u zijn en kun u ook tijdens het hele overnametraject bijstaan.

Geplaatst in: page