Hoe kies je het juiste plaatmateriaal?

Plaatmateriaal is in vele soorten, diktes, formaten en uitvoeringen te verkrijgen. Maar hoe weet je nu welk plaatmateriaal geschikt is voor de klus die je wilt uitvoeren? Bij een speciaalzaak kun je met een gerust hart advies vragen aan de experts die er rondlopen. Haal je jouw plaatmateriaal bij een bouwmarkt, dan is het echter helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je écht juist geïnformeerd wordt. In dit artikel nemen we daarom met je door welk plaatmateriaal geschikt is voor welke klus. Waar let je op?

Zo kies je het juiste plaatmateriaal

Plaatmateriaal kan speciaal voor buiten geschikt zijn, of voor binnen, of natuurlijk voor beiden. Buiten plaatmateriaal is watervast. Voor vochtige binnenruimten, zoals de badkamer bijvoorbeeld kun je dit ook gebruiken. Voor overige vochtige binnenruimten, zoals de kelder, waar de luchtvochtigheid hoog kan zijn onder bepaalde omstandigheden, kies je vochtwerend plaatmateriaal. Bepaal dus ten eerste of jouw plaatmateriaal watervast en/of vochtwerend moet zijn of niet. Buitenplaten zijn watervast verlijmd en hebben een watervaste coating laag. Let wel: buitenplaatmateriaal is vanwege de speciale behandeling meestal duurder dan binnen plaatmateriaal.

Ook een aandachtspunt is brandwerend plaatmateriaal. Ga jij aan de slag in een ruimte die bestemd is voor activiteiten die brandgevaarlijk zou kunnen zijn in de toekomst? Dan kies je voor brandwerend plaatmateriaal.

Welk plaatmateriaal kies je voor buiten?

De onderstaande plaatmaterialen dienen wel eerst behandeld te worden, voordat je ze buitenshuis gebruikt.

  • MDF platen exterieur: MDF platen zijn in uiteenlopende bewerkingen te verkrijgen. Voor buitenshuis kies je exterieur.
  • Betonplex: Betonplex is verkrijgbaar in meerdere houtsoorten en kent een kunststof toplaag. Dit maakt het materiaal zeer goed geschikt voor buitengebruik. Je kiest in dat geval voor Berken betonplex, of hardhout betonplex. Ook is betonplex verkrijgbaar met antisliplaag.
  • Multiplex watervast, Okoumé multiplex: Deze multiplex is zeer geschikt voor buitenwerken en is zeer goed te bewerken.
  • Trespa gevelplaten: speciaal ontwikkeld voor intensief buitengebruik en met name het aankleden van gevels. Is bijzonder goed weersbestendig.
  • Douglas hout: Geschikt voor buitenshuis en wordt vaak gebruikt voor schuttingen, picknicktafels en tuinhekken. Douglas hout is sparrenhout en kent dus een mooie, iets rozige kleur. Om deze kleur te behouden kun je Douglas hout beitsen.

Welk plaatmateriaal is geschikt voor vochtige binnenruimten?

Ook voor het onderstaande plaatmateriaal geldt dat deze behandeld dienen te worden. Geschikt voor enigszins vochtige ruimtes in huis, of in de schuur, zijn de onderstaande plaatmaterialen:

  • MDF V313 platen, vochtwerend: Uitermate geschikt voor afwerkingen binnenshuis, ook verkrijgbaar met lakdraagfolie. Deze MDF platen zijn nog onbehandeld.
  • Multiplex hardhout, vochtwerend: Dankzij de bewerking van multiplex hardhout is dit materiaal goed bestand tegen zowel warmte als vocht. Ideaal dus voor vochtige ruimtes in huis.
  • Underlayment (Fins vurenhout): Underlayment wordt vooral gebruikt als ondervloer en kan in vochtige ruimtes gebruikt worden.
  • Spaanplaat: Deze is in een vochtwerende variant verkrijgbaar en te herkennen aan de groene kleur.

Tot slot, plaatmateriaal voor binnenshuis

De hierboven genoemde plaatmaterialen zijn in vele versies verkrijgbaar, en dus eveneens als ‘interieur’ platen, wat wil zeggen dat zij voor binnenshuis bedoeld zijn en geen specifieke voorbehandeling hebben ondergaan om vocht te weren.

Geplaatst in: page