Kies voor kwaliteitsvolle filters voor je ventilatiesysteem

In eender welke ruimte of gebouw, ventilatie is belangrijk. Of je nu met honderd mensen in dezelfde ruimte zit of met twee, dit maakt geen verschil. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er zuivere lucht binnenkomt in de ruimte en de verontreinigde lucht naar buiten wordt gezogen. Hierbij zitten ook stofdeeltjes, vuil en vocht. Een ventilatiesysteem is dus van groot belang voor een goede luchtcirculatie.

Is een ventilatiesysteem verplicht in je woning?

De aanwezigheid van een ventilatiesysteem is verplicht sinds 2006. Ventileren is daarnaast niet hetzelfde als verluchten. Bij verluchten zet je af een toe een raam open wanneer je wat extra frisse lucht wil. Ventileren betekent dat er voortdurend een stroom van zuivere lucht in de ruimte komt en vuile lucht naar buiten wordt gezogen. Wanneer je een oude woning bezit, zijn er vaak spleten naast ramen of deuren gemaakt waar lucht binnenkomt. Recentere woningen hebben deze spleten niet en worden alsmaar beter geïsoleerd, waardoor er geen lucht binnen en buiten kan komen. Daarom is het sinds 2006 verplicht om in deze huizen ventilatiesystemen te plaatsen. Dit kunnen ook ventilatieroosters zijn boven je raam die voortdurend openstaan.

Wanneer je een ventilatiesysteem hebt, heb je ook filters nodig die af en toe moeten vervangen worden. Geen idee waar te starten? Vent Axia is een bedrijf met al 80 jaar ervaring en het levert filters uit G4 filterklasse. Komfovent is een interessante optie voor Domekt modellen. Komfovent filters heb je in verschillende afmetingen en prijsklassen. Hetzelfde geldt ook voor Vent Axia filters, maar daar is de keuze iets beperkter.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Je hebt verschillende ventilatiesystemen. Zo heb je mechanische ventilatie, balansventilatie en je hebt ook nog ventilatiesysteem A, B, C of D. Mechanische ventilatie is een mogelijkheid wanneer je woning goed geïsoleerd en volledig luchtdicht is. Bij deze ventilatie verloopt de ventilatie deels of volledig mechanisch. Het zorgt er dus voor dat je woning voldoende zuivere lucht krijgt zonder dat jij je er druk om moet maken.

De ventilatiesystemen C en D zijn de meest gebruikte systemen in een woning. Het systeem C zorgt voor een manuele toevoer van zuivere lucht en een mechanische afvoer van de vervuilde lucht. Ventilatiesysteem D zorgt voor een afvoer van vuile lucht en aanvoer van zuivere lucht via elektrische ventilatoren. Systeem C heeft een lagere investeringskost en een lager verbruik dan systeem D. De luchtkwaliteit bij systeem D is dan weer beter omdat daar de luchtaanvoer wordt gefilterd. Dit zorgt ervoor dat vuil en stof de ruimte niet binnen komen.

Zoals hierboven al is vermeld, hebben ventilatiesystemen filters die ongeveer elk half jaar moeten vervangen worden om de werking te blijven garanderen. De meeste ruimtes waar de luchtkwaliteit erg slecht is, vereisen natuurlijk een snellere vervanging van de filters.

Geplaatst in: page