Kun je schakelmateriaal combineren met verschillende merken?

Het belang van goed schakelmateriaal valt meestal pas op zodra een lichtknop bijvoorbeeld niet meer goed functioneert. We nemen schakelmateriaal nogal eens voor lief, totdat het tijd is voor vervanging en er een wereld voor ons opengaat. Want goed schakelmateriaal is verkrijgbaar in uiteenlopende functies en in velerlei kleuren en afwerkingen. Maar is schakelmateriaal ook te combineren? Of zul je alles van hetzelfde merk moeten kopen? We nemen het in dit artikel met je door.

Allereerst, waar bestaat schakelmateriaal uit?

In principe bestaat schakelmateriaal uit 4 delen. Het deel wat geïntegreerd wordt in de muur en wat wij als consument dus niet zo snel te zien krijgen (doorgaans leggen elektriciens de verlichting aan), dit wordt de inbouwdoos genoemd. Hier komt de bedrading in.

Vervolgens is er het ‘basiselement’, wat de functie omvat van het schakelmateriaal. Dit deel is eveneens niet zichtbaar, maar wel essentieel voor het functioneren van schakelmateriaal. Het wordt gekoppeld aan de bedrading van de inbouwdoos.

Zijn deze twee delen eenmaal geïntegreerd in de muur, dan volgt er het derde deel wat wordt aangeduid als ‘afdekraam’. Dit is de buitenafwerking van schakelmateriaal.

Als laatste deel wordt het ‘centraaldeel’ geplaatst, wat de knoppen zijn die verschillende functies kunnen bieden.

Schakelmateriaal combineren

Een reden om verschillende merken schakelmateriaal te combineren kan zijn dat de keuze valt op geavanceerde functies van een specifiek merk. Neem gira schakelmateriaal, dit merk biedt zeer geavanceerde functies die te bedienen zijn vanaf het centrale deel. Niet alleen de functies zijn uitgebreid en bieden alles waar de huidige tijd om vraagt, ook het design is opvallend geavanceerd.

Mensen willen dit populaire, veelzijdige en hoogstaande merk soms graag combineren met de al aanwezige inbouwdoos en basiselement. Maar is dat ook haalbaar en verstandig?

Hoe kun je schakelmateriaal combineren?

Wie dacht gira schakelmateriaal bijvoorbeeld te combineren op een ander merk inbouwdoos, zoals Berker, komt meestal bedrogen uit. In principe is het niet mogelijk en niet aan te raden om verschillende delen van schakelmateriaal te combineren met verschillende merken. Dit komt omdat de afmetingen niet op elkaar aansluiten. Wie toch probeert de losse delen te combineren neemt het risico op onveilige situaties met elektra, wat natuurlijk onwenselijk is.

Wat kun je dan wel combineren?

We weten nu dat de 4 delen waar schakelmateriaal uit bestaat niet met andere merken te combineren valt. Rest ons dan niets anders dan nieuw schakelmateriaal te laten plaatsen? Niet helemaal. Merken brengen verschillende productlijnen en series op de markt. Wie al schakelmateriaal van een specifiek merk geplaatst heeft, kan meestal van hetzelfde merk schakelmateriaal kopen uit een andere serie. Vooral wanneer het bestaande schakelmateriaal slechts enkele jaren geleden geplaatst is, is de kans goed aanwezig dat andere producten van hetzelfde merk probleemloos geplaatst kunnen worden.

Tot slot

Of dit ook voor verouderd schakelmateriaal geldt, wat soms al decennia lang in een muur zit, valt op voorhand niet te zeggen. Informeer hierover bij uw elektricien. Laat u daarbij eveneens goed informeren over hetgeen u kunt laten plaatsen. Modern schakelmateriaal biedt namelijk ontzettend veel functies. Zo kunt u zelfs kiezen voor het laten plaatsen van schakelmateriaal voorzien van usb-oplaadfunctie!

Geplaatst in: page