Mogelijke oorzaken van verstoppingen in de sanitair

Een verstopte wastafel, toilet of riolering is niet iets waarop iemand zit te wachten omdat het een onaangename en onhygiënische klus is om het te ontstoppen. Bij vele verstopping laat je het liefst professionele loodgieters de klus voor je klaren. Maar wat zijn de oorzaken van deze verstoppingen en waarmee dien je rekening te houden om te voorkomen dat dit probleem zich herhaalt?

Mogelijke oorzaken van verstoppingen in afvoerbuis

 

  • Etensresten

 Vaak komt het voor dat allerlei etensresten in de afvoer achterblijven. Het gaat dan om etensresten die bij het schoonmaken van de borden na het eten, terecht kunnen komen in de afvoer. Veeg de borden eerst af van alle etensresten en deponeer het afval in de afvalbak. Olie zorgt voor vetophoping en verstoppping in de afvoer. Gooi daarom nooit olie in de afvoer.

 

  • Zeepresten

 Behalve etensresten zijn zeepresten ook de veroorzaker van een verstopping Zeepresten zijn vettig, gaan samenklonteren en kunnen samen met haren die in de afvoer vastzitten het probleem verergeren.

 

  • Afval na toiletgebruik

Ook de afvoerbuis van het toilet kan verstopt raken als het toiletafaval niet op de juiste manier wordt gedeponeerd. Zaken zoals tampon, condooms, vochtige doekjes en nog veel meer mogen niet doorgespoeld worden. Dit afval hoort thuis in de afvalemmers. Wat enkel doorgespoeld mag worden zijn de uitwerpselen en het wc-papier.

·         Urinesteen

Urinesteen wordt gevormd doordat kalk en zouten waaruit urine bestaan, gaan opkroppen. Door langdurige ophoping kan dit een barricade vormen in de afvoerbuis van het toilet.

·         Kalkaanslag toilet

Er kan kalkaanslag gevormd worden in de afvoerbuis die leidt tot vervelende verstoppingen. Op die manier wordt de opening van de buis na geruime tijd kleiner waardoor het toilet niet goed doorspoelt.

  • Kalkaanslag afvoerbuis keuken

Ook in de afvoerbuis van de keuken is vorming van kalkaanslag mogelijk. Zo wordt de opening van de buis kleiner en kan het water niet goed doorstromen.

·         Haren in de sifon

Bij het douchen heeft elk mens haarverlies. Ook bij het snoeien van haar. Dit haar kan vast zitten in de sifon en kan ophopen tot een haarbal waardoor het water in de afvoer niet meer doorloopt en verstopt raakt.

  • Het niet schoonmaken van de afvoerput

 Heel wat afvoerputten zijn zodanig gemaakt dat haren en etensresten niet het riool binnenstromen. Dit afavl blijft dan in de afvoerput hangen. Daarom is het van belang dat deze regelmatig wordt schoongemaakt om verstoppingen te voorkomen.

 

Tips om verstoppingen snel zelf op te lossen

 

  • Gebruik een ontstopper

 Een ontstopper is een zuignap aan een stok. Met wat water en pompende bewegingen komt al het vuil dat in de afvoer zit los.

 

  • Maak de sifon regelmatig schoon

 Door de sifon los te schroeven kun je heel gemakkelijk het vuil verwijderen. Zorg er wel voor dat je je huis ventileert als je met deze klus bezig bent.

 

  • Gebruik milieuvriendelijke ontstoppingsmiddel

 Met een mengsel van baksoda en azijn kun je het verstopte toilet of wastafel ontstoppen. Voor een effectief resultaat kun je kokend water erover gieten en dan een nachtje laten staan.

Nu je kennis hebt over de mogelijke oorzaken van een verstopte sanitair, zul je extra nauwlettend zijn en ervoor zorgen dat een verstopping niet meer voorkomt. Overkomt het je toch, dan kun je één van bovenstaande tips toepassen om zelf snel het probleem op te lossen. Slaag je hierin toch niet, schakel dan een professionele loodgieter in!

Geplaatst in: page