Waarom wordt een loodgieter zo genoemd?

 

Als je stilstaat bij de betekenis van het woord loodgieter dan zou je denken dat het een vakman is die zich bezig houdt met het gieten van lood. Echter houdt een loodgieter zich bezig met het installeren, onderhouden en repareren van gas, water en sanitair. Daar komt helemaal geen lood bijkijken. Van waar is het woord loodgieter dan ontstaan?

 

Loodgieter

 

Loodgieter is een functiebenaming van oudsher toen loodgieters inderdaad lood moesten gieten. Er werd toen gebruik gemaakt van lood om de waterleidingen te repareren. Lood werd toen veel gebruikt in de bouw bij onder andere dakbedekking, water- en afvoerleidingen. Loodgieters moesten aan bepaalde eisen voldoen en een van ze was in het bezit zijn van een GAWALO-diploma. Dit is een vakdiploma en geeft aan dat je gestudeerd hebt voor Gasfitter, Waterfitter en Loodgieter. Later onstond het besef dat lood schade toericht aan het milieu. Dit heeft ertoe geleidt dat lood met andere stoffen werd vervangen. Pijpleidingen van lood werden gesubstitueerd met pijpleidingen gemaakt van kunsttof, koper en staal. In de 20ste eeuw is het werk van de loodgieter verruimt en houdt zich nu bezig met het aanleg en onderhoud van gas, sanitaire en waterinstallaties. De loodgieter biedt ook hulp bij verstopte en defecte afvoeren, vervangen en repareren van goten, rioleringssystemen, verwarmingsinstallaties en nog veel meer. De loodgieter heeft een breed takenpakket en moet kennis bezitten van verschillende installatiesystemen.

 

CV-ketel onderhoud

CV-ketels kunnen gemiddeld 15 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden. Een cv- ketel dat goed is onderhouden heeft als voordeel dat de cv-ketel efficiënt funcioneert. Goed onderhouden cv-ketels zijn ook een stuk veiliger en duurzaam. Cv-ketels die slecht zijn onderhouden zijn niet alleen maar voor korte duur maar creëren ook onveilige situaties zoals koolmonoxidevergiftiging.

Sanitair

 

Met sanitair wordt bedoeld alle installatieonderdelen in de gebouwen die bestemd zijn voor het onderhoud van het menselijk lichaam en die zijn aangesloten op de waterleiding en het riool.  Sanitaire installaties kunnen aangebracht worden in ruimtes zoals badkamers, keuken, het toilet en andere ruimtes van verschillende gebouwen zoals bedrijven, huizen, ziekenhuizen en nog veel meer. Grote bedrijven hebben een ruimere toiletruimtes waardoor  de sanitaire installatie in zo een bedrijf verschilt met die van een huis of een hotel. Met het oog op veiligheid en gebruiksgemak worden tevens bij bepaalde instellingen zoals ziekenhuizen hoge eisen gesteld aan de sanitaire installatie. Een loodgieter beschikt de expertise op het gebied van wateraanvoer en waterafvoer. De loodgieter werkt niet alleen met expertise en ervaring maar ook met moderne apparatuur om de verstopping bij de afvoer of lekkages en dergelijke problemen op te lossen.

 

Lekkages in leidingen voorkomen

 

Via waterleidingen worden huishoudens voorzien van schoon water. Deze leidingen hebben ook een bepaalde levensduur en als er plotseling scheurtjes en barsten in voorkomen brengt dat heel wat ongerief met zich mee. Het is daarom altijd beter om lekkages in waterleidingen te voorkomen. De kosten voor het repareren van defecte waterleidingen kunnen ook oplopen terwijl je dat kunt voorkomen door van tijd tot tijd de staat van de waterleiding te laten controleren. Je kunt voor dit karwei meerdere offertes aanvragen bij verschillende loodgieters en een servicecontract afsluiten.

 

De loodgieter is er voor elk klus. Als het gaat om lekkages verhelpen of installaties monteren en nog veel meer kun je altijd terecht bij de loodgieter in Rotterdam.

Geplaatst in: page