Wat moet je doen als je een gaslekkage hebt?

Een gaslekkage in huis kan bijzonder gevaarlijk zijn. Als gevolg van de gaslekkage neemt de hoeveelheid koolmonoxide in huis sterk toe, wat een versuffende werking kan hebben. In het ergste geval stik je hierbij in je eigen tong! Daarbij vergroot de toegenomen concentratie koolmonoxide in de lucht de kans op een ontploffing, wanneer er sprake is van open vuur. Denk aan het vuur wat gebruikt wordt voor een kooktoestel op gas, een sigaret, een kaars, enzovoorts. Reden genoeg om alert te zijn op gaslekkages binnen je woning. In dit artikel vertellen we je hoe je een gaslekkage herkent en wat je in zo’n situatie moet doen.

Een gaslekkage herkennen met een koolmonoxidemelder

Gas is vaak lastig te ruiken en soms zelfs helemaal geurloos. Daarbij wordt een slaperig gevoel vaak niet direct gekoppeld aan een gaslekkage in huis. Het toont aan, hoe lastig het is om een gaslekkage zonder hulpmiddelen op te merken. Door een koolmonoxidemelder in huis te gebruiken, neemt de kans op ernstige gevolgen van een gaslekkage af. De koolmonoxidemelder kan vergeleken worden met een brandmelder. Op het moment dat de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog wordt, zal het alarm geactiveerd worden. Hang de koolmonoxidemelder in de buurt van gasleidingen en bijvoorbeeld de cv-ketel.

Gaslekkage in huis laten verhelpen

Het verhelpen van een gaslekkage is vaak minstens zo lastig, als het herkennen hiervan. Vaak hebben mensen geen idee, waar de lekkage zich exact bevindt. Je zou de zichtbare gasleidingen met zeepsop in kunnen smeren. Op de plek waar de lekkage zich bevindt, zullen zich kleine belletjes vormen. Verstandiger is het echter om de hulp van een loodgieter in te schakelen. Kijk hier welke diensten loodgieter biedt om een gaslekkage in huis te verhelpen.

Tip: veel loodgieters bieden een 24/7 spoeddienst aan! Deze spoeddienst kan je ook in de weekenden en op de late avond van hulp voorzien.

Dit artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page