Welke ramen zijn hip in

Ramen maken een belangrijk onderdeel uit van je huis. Ze zorgen voor lichtinval, maar ook voor ventilatie en isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat je ramen – en de stijl ervan – ook enigszins passen bij je huis. Wij vertellen je graag wat de trends zijn op het vlak van ramen in 2021.

Hoe meer licht, hoe beter

Waar je vroeger eerder kleinere ramen zag, kan het vandaag niet groot genoeg zijn. Door die grote ramen krijg je veel lichtinval binnen en kan je ook genieten van het uitzicht op je tuin. Hoe meer daglicht je huis binnen schijnt, hoe beter. Het zorgt voor een beter wooncomfort en heeft een positieve invloed op je humeur. Bovendien is daglicht helemaal gratis en hoef je door al die lichtinval geen lichten aan te steken om goed te kunnen zien. Bij moderne woningen zie je wel eens een ‘vide’. Dat is een open ruimte van twee of meer verdiepingen die extra veel licht binnenbrengt. Je creëert er ook een hoog plafond mee, maar het nadeel is wel dat het moeilijker te verwarmen is en voor geluidsoverlast kan zorgen. Een ander nadeel van grote ramen is dat je huis in de zomer sneller opwarmt. Al is er voor alles wel een oplossing, zoals bijvoorbeeld zonneweringen installeren.

Minimalisme is hip

Bij een modern huis horen moderne ramen die ook strak zijn en bij je interieur passen. Aluminium ramen zijn hiervoor uitermate geschikt. Je kan ze bijvoorbeeld in een steel look verkrijgen zodat ze het strakke uitzicht van staal hebben. Aluminium mag dan wel wat duurder zijn dan staal, het is wel een pak lichter en ook erg stevig.

Een andere mogelijkheid is een lichtkoepel integreren, bijvoorbeeld in de badkamer. Of een lichtstraat, zoals in de keuken boven je kookeiland. Bij zo’n lichtstraat zijn meerdere vensters in een plat dak aaneengeschakeld. Een gewone lichtkoepel weegt niet zwaar, dus die is ook makkelijk te installeren. Bij een lichtstraat werk je met meerdere vensters, wat betekent dat het dak wellicht verstevigd moet worden om dat zware gewicht te kunnen dragen.

Haal het buitenleven naar binnen

Een andere trend is schuiframen, waardoor je meteen het buitengevoel naar binnen haalt. Zodra het mooi weer is, schuif je je ramen open en laat je de zon en de warmte naar binnen stromen. Aluminium ramen en deuren zijn hier ook een optie. Zo’n aluminium schuifraam is ijzersterk, maar toch eenvoudig te bedienen. Je hoeft niet aan je raam te trekken en sleuren om het open te krijgen. Door dit lichte materiaal is je schuifraam zo geopend.

Geplaatst in: page