Welke vakman heb je nodig voor wat? Een overzicht

Water in je kelder? Kapotte boiler? Tijdens renovatiewerken asbest ontdekt in je dak? Of schimmel aan de muren? Hierbij heb je wel een vakman nodig met wat kennis, maar wie kan jou nu het beste helpen? Wij geven een handig overzicht welke klusser je nodig hebt op welk moment.

Water in je kelder?

Bij vochtproblemen zoals schimmel, vochtige muren maar ook water in de kelder, heb je nood aan een vochtspecialist. Hij of zij kan jou helpen met het zoeken van de oorzaak: zo kan dit opstijgend grondwater zijn, maar ook insijpelend regenwater of een lek. Ook qua oplossingen heb je professionals nodig: zo kan je je muren injecteren of kan je opteren voor kelderdrainage. De vochtspecialist doorloopt samen met jou de eventuele stappen en zoekt mee naar een oplossing.

Asbest in je dak?

Bij verbouwingswerken van een oud(er) huis, kan het wel voorkomen dat er asbest in de dakplaten zit. Asbest laat je best door vakmannen verwijderen die speciale beschermingskledij dragen want asbest kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Asbest verwijderen is niet goedkoop, dus bekijk op voorhand op het internet welke kosten je in je verbouwingsbudget moet voorzien. Bij golfplaten hangt de kost af van het aantal vierkante meter dat er op je dak ligt. Vergeet niet dat je een asbestverwijderpremie kan aanvragen bij Fluvius als je het laat uitvoeren door een professionele asbestverwijderaar.

Kapotte boiler?

Een loodgieter kan jou met erg veel helpen: denk aan een lek in het dak, kapotte rioolbuizen of problemen bij je verwarming of sanitair. Dus ook bij problemen met je boiler, bel je best een loodgieter. Kies ook voor een lokale vakman waarbij je minder rijkosten moet betalen, en vraag eventueel een zegel van goedkeuring zodat je met een erkende loodgieter in zee gaat.

Verouderde elektriciteit?

Bij de meeste renovatiewerken wordt aangeraden om de gehele elektriciteit te vernieuwen. Hiervoor doe je beroep op een ervaren elektricien die storingen, oude kabels en de meterkast voor zijn rekening neemt. Ook wanneer de elektriciteit vaak uitvalt of de meterkast verplaatst moet worden, contacteer je best een elektricien. En vergeet niet om de elektrische keuring op tijd aan te vragen wanneer je een nieuwbouw of renovatiewerken uitvoert. Voor kleinere elektricienwerken zoals een alarmsysteem aansluiten of nieuwe verlichting, hoef je niet per se een vakman te contacteren als je zelf ook wat handig bent. Zorg vooral dat je het veilig doet en als je niet weet waar je mee bezig bent, schakel dan professionele hulp in.