Zelf plexiglas snijden? Zo doe je dat

Plexiglas snijden? Plexiglas kun je bij de leverancier helemaal op maat laten snijden. En de leverancier, daar hoef je zelf niet eens naar toe, want tegenwoordig bestel je plexiglas net zo gemakkelijk online met de opgegeven maten. Waarom zou je dan toch zelf aan de slag gaan? Het komt wel eens voor dat je iets vooraf nog niet helemaal goed kunt uitmeten, in dat geval zul je de kunststofplaten zelf op maat moeten zagen. Hoe je dit doet lees je in dit artikel.

Plexiglas, ook wel bekend als acrylglas, is een veelgebruikt materiaal in verschillende industrieën vanwege zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, weten hoe je plexiglas moet snijden is een essentiële vaardigheid die je kan helpen bij verschillende projecten. Hier gaan we dieper in op het proces van plexiglas snijden, inclusief enkele handige tips en trucs om het veilig en nauwkeurig te doen.

Het Belang van Nauwkeurig Plexiglas Snijden

Plexiglas wordt vaak gebruikt in projecten zoals ramen, displays, scheidingswanden en meer. Het correct snijden van plexiglas is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er professioneel uitziet en goed functioneert. Onnauwkeurig snijden kan leiden tot barsten, splinters en ongelijke randen, wat de esthetiek van je project kan schaden.

Welk plexiglas is te bewerken?

Niet ieder type kunststofplaat (plexiglas) is overigens op maat te zagen. Het dikker gegoten plexiglas is in een later stadium geschikt om te bewerken, in tegenstelling tot de goedkopere variant plexiglas XT. Deze kan niet eenvoudig bewerkt worden zonder het risico op krassen en scheuren. Let dus in eerste instantie goed op wat je bestelt en voor welk doeleinde je plexiglas gaat gebruiken. Kunststof op maat maken is niet heel ingewikkeld, mits je het juiste materiaal koopt.

Voorbereiding plexiglas zagen

Welke materialen heb je nodig om zorgvuldig aan de slag te gaan?

 • Decoupeerzaag
 • Cirkelzaag (zaagblad met fijne tanden)
 • Plexiglaszaag
 • Stanleymes
 • Schuurpapier
 • Rolmaat
 • Duimstok
 • Viltstift
 • Schilderstape
 • Veiligheidsbril
 • Geschikte werkplek, klemmen

Als het goed is zit er op de plexiglas plaat een beschermfolie. Deze beschermfolie moet je laten zitten. Pas nadat het plexiglas op maat is gesneden verwijder je de folie naderhand.

Meet de te zagen lijn(en) op en beplak met tape zodat de zaaglijn duidelijk gemarkeerd is. Zeer dun plexiglas is op maat te zagen door bij voorkeur eerst de zaaglijn in te snijden met het stanleymes. Om te zorgen dat je op de zaaglijn blijft gebruik je een duimstok. Vervolgens kan het Plexiglas XT langzaam gezaagd worden met een cirkelzaag, met een zeer fijne tand. Ga voorzichtig en langzaam te werk om te voorkomen dat er beschadigingen zoals krassen, splinters, breuken ontstaan.

Gegoten plexiglas op maat zagen

Gegoten plexiglas is geschikt om te zagen met een decoupeerzaag. Zorg dat het plexiglas zeer stevig is bevestigd en houdt de decoupeerzaag voet dicht op het plexiglas. Ga ook hier langzaam en behoedzaam te werk om zo min mogelijk beschadigingen te laten ontstaan. Het toerental van de zaag staat bij voorkeur op een middenstand.

Afwerking

Zijn er splinters en ruwe delen ontstaan tijdens het zagen aan de zijkant? Schuur deze voorzichtig aan licht op. Zorg dat het schuurpapier uitsluitend de zijkant raakt, want schuurpapier kan al snel voor kleine krasjes zorgen langs de randen op plexiglas.

Verwijder na het zagen en de afwerking met schuurpapier de beschermende folie.

Plexiglas op maat laten maken

Alleen indien er een noodzaak is om het plexiglas zelf te zagen bestel je volledig onbewerkte plexiglas platen. Om de plexiglas platen op maat te bestellen is namelijk niet veel meer nodig dan de juiste maten online in te voeren tijdens je bestelling. Daarbij zijn de kosten voor op maat gezaagd kunststof niet veel hoger dan die van onbewerkte kunststofplaten.

Benodigdheden voor Plexiglas Snijden

Voordat je begint met het snijden van plexiglas, moet je zorgen voor de juiste gereedschappen en uitrusting. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 1. Plexiglasplaat: Zorg ervoor dat je de juiste dikte en grootte van plexiglas hebt voor je project.
 2. Meetlint en Marker: Gebruik een meetlint om de gewenste snijlijn te markeren op het plexiglas.
 3. Snijgereedschap: Je kunt kiezen tussen een plexiglassnijder, een cirkelzaag met een fijne tand of een decoupeerzaag met een fijngetande zaagblad.
 4. Veiligheidsuitrusting: Draag altijd een veiligheidsbril en handschoenen om jezelf te beschermen tegen splinters en stof.

Het Stappenplan voor Plexiglas Snijden

Volg deze stappen om plexiglas nauwkeurig te snijden:

 1. Meet en Markeer: Gebruik het meetlint om de exacte afmetingen te meten en markeer de snijlijn met een marker. Zorg ervoor dat de markering duidelijk zichtbaar is.
 2. Kies het Juiste Snijgereedschap: Afhankelijk van je voorkeur en ervaring, kies het juiste snijgereedschap. Een plexiglassnijder is ideaal voor rechte lijnen, terwijl een cirkelzaag of decoupeerzaag geschikt is voor gebogen sneden.
 3. Snij Langzaam en Nauwkeurig: Begin met snijden langs de gemarkeerde lijn. Houd het gereedschap stevig vast en snij langzaam om scheuren te voorkomen. Zorg ervoor dat het plexiglas goed ondersteund is om trillingen te minimaliseren.
 4. Verwijder Beschermende Film: Als je plexiglas een beschermende film heeft, verwijder deze voorzichtig nadat het snijwerk is voltooid.
 5. Schuur de Randen: Gebruik schuurpapier met een fijne korrel om de randen van het plexiglas glad te maken en eventuele ruwe plekken te verwijderen.
 6. Veiligheid voor Alles: Zorg ervoor dat je te allen tijde de juiste veiligheidsuitrusting draagt en wees voorzichtig bij het hanteren van het gesneden plexiglas.

Het snijden van plexiglas kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste technieken en gereedschappen kan het gemakkelijk worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat je altijd de nodige veiligheidsmaatregelen neemt en je tijd neemt om nauwkeurig te snijden. Met deze vaardigheid kun je professionele en hoogwaardige projecten realiseren met plexiglas. Ga aan de slag en ontdek de vele mogelijkheden die dit veelzijdige materiaal te bieden heeft. Veel succes met je volgende project!