Zo krijg je de nicotinegeur uit een doorrookte woning

Doorrookte huizen en appartementen verkopen moeilijker en men moet ze wel vaker voor een prikje van de hand doen. Door de vele omgevallen asbakken ziet het tapijt er dan ook grijs uit terwijl de inbouwkast brandplekken vertoont. Om dan nog maar te zwijgen over het okergele behang en de geur van nicotine in de ochtend. Een rokerswoning is er wel vaker een om grondig onder handen te nemen.

Diepgaande sanering is noodzakelijk

De nicotinegeur zit meestal tot in het behang, de muren, de vloerbekleding, de plafonds en zelfs tot in de deurkozijnen. Om de geur echt kwijt te raken, is het belangrijk om werkelijk alle hoeken en kanten van de woning grondig te reinigen. De vloeren en tapijten kan je met een vloer- en tapijtreiniger onder handen nemen. Het schoonmaakproduct dringt dan door tot in de vezels en dat volstaat om van de nicotinegeur af te raken. Bij tegels, plastic, glas en keramiek volstaat het dan weer om met allesreiniger de vieze gele laag te verwijderen.

Soms is het echter niet zo eenvoudig. Dat is bijvoorbeeld het geval voor linoleum en (quick-step) laminaat. De nicotine zit vaak tot in de kleinste hoekjes en er zit vaak niks anders op dan de vloer los te maken, alles schoon te maken en te verluchten. Bij houten oppervlaktes zoals houten kozijnen moet je eerst even schuren en vervolgens een beschermende grondlaag aanbrengen.

Nicotine-isolerende verf aanbrengen op muren en plafonds

De nicotinegeur lijkt vaak uit de muur en de vloeren te stralen en daarom denkt men al eens dat het volstaat om de muren te overschilderen. Een klassieke verflaag is echter onvoldoende om de nicotinegeur tegen te houden. De nicotinegeur zit in feite tot in de pleisterlagen en het metselwerk en zal langzaamaan doorheen de nieuwe verflaag dringen. Na enkele weken komt de nicotinegeur dan ook terug. En aan verf op waterbasis kan je zelfs een zware pijp roken. Het kan het probleem verergeren omdat het net als een spons de dieperliggende nicotinegeur naar het oppervlak trekt.

Het probleem is echter dat het in de praktijk niet realistisch is om de geur ook echt uit de muren en plafonds te verwijderen. Nicotine-isolerende verf is hier dan een goed lapmiddel. De nicotinegeur blijft aanwezig, maar krijgt de kans niet meer om verder uit te stralen. Wel is het belangrijk om gipsmuren eerst op te schuren en de muren grondig schoon te maken.

Kies de primer steeds in functie van de vervuiling. Bij lichte vervuilingen volstaat het gebruik van Trimetal Magnacryl Prestige Mat, maar bij ernstigere vervuilingen moet je uitkijken naar primers met een betere isolerende werking.

Ozonbehandeling als laatste redmiddel

Bij heel indringende geuren valt ten slotte een ozonbehandeling te overwegen. Bij een ozonbehandeling zet een ozongenerator de aanwezige lucht om in ozon. Ozon verspreidt zich doorheen de woning en neutraliseert de deeltjes die voor de onaangename sigarettengeur zorgen. Het is een drastische en gevaarlijke oplossing, omdat het enkel in hoge concentraties effectief is. Het wordt bijvoorbeeld ingezet bij lijkluchten, doordringende urinegeuren of een penetrante geur van rottend vlees. Ozonbehandelingen zijn effectief, maar vaak is dat enkel het geval wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door iemand met kennis van zaken. Bovendien blijft het noodzakelijk om de ruimte eerst grondig te reinigen.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (SanderW013), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.
Geplaatst in: page