Welke vloer kies ik?

Of je nu een nieuwe woning bouwt, een renovatie plant of gewoon je vloer wilt vernieuwen, het kiezen van de juiste vloer is niet makkelijk. Door de verschillende materialen, stijlen en eigenschappen kom je al snel voor een dilemma te staan. Hulp nodig bij het nemen van je beslissing? Lees dan snel verder.

1. Overweeg de functie van de ruimte

Alvorens je een vloer kiest, denk je best even na over hoe de ruimte zal worden ingedeeld. Een keuken heeft bijvoorbeeld een vloer nodig die bestand is tegen morsen en makkelijk schoon te maken is zoals een vinyl vloer, terwijl een slaapkamer misschien meer behoefte heeft aan warmte en comfort. Maak een lijst van de belangrijkste kenmerken die je nodig hebt voor elke specifieke ruimte om je zoektocht te vergemakkelijken.

2. Denk aan onderhoudsgemak

Een andere belangrijke factor om te overwegen is hoeveel onderhoud de vloer vereist. Heb je een druk huishouden met kinderen en huisdieren? Dan wil je wellicht een vloer die eenvoudig schoon te maken is en bestand is tegen krassen en vlekken. Wanneer dat aspect niet echt van belang is, kan je ook opties overwegen die weinig tot geen speciale zorg vereisen, zoals vinyl of laminaat.

3. Pas bij de stijl van je huis

In eerste instantie moet een vloer functioneel zijn, al wil je uiteraard ook dat deze mooi past in je interieur. Wie een modern interieur heeft, heeft misschien eerder interesse in strakke en eigentijdse vloermaterialen zoals gepolijst beton of hardhout met een gladde afwerking. Voor een meer traditionele uitstraling zijn houten vloeren met een warme, rustieke uitstraling perfect. Let erop dat de vloer harmonieert met de kleuren, texturen en stijlen die je al in je huis hebt.

4. Denk aan duurzaamheid

Het liefst wil je natuurlijk dat je vloer zo lang mogelijk meegaat en daarom houd je best rekening met duurzaamheid. Hoewel sommige vloermaterialen misschien goedkoper zijn in de aanschaf, kunnen ze op de lange termijn duurder uitvallen vanwege de kosten van vervanging en onderhoud. Kijk naar materialen die bekendstaan om hun duurzaamheid en levensduur zoals keramische tegels, hardhout en beton.

5. Neem comfort in overweging

Loop jij graag door het huis op blote voeten? Dan is comfort een belangrijke factor. Tapijt kan bijvoorbeeld heerlijk zacht en comfortabel zijn, maar is misschien niet de beste keuze voor mensen met allergieën of huisdieren. Overweeg vloeren met ingebouwde demping of die compatibel zijn met vloerverwarming voor extra comfort.

6. Raadpleeg een professional

De voorgaande tips zouden de keuze van de juiste vloer alvast moeten vergemakkelijken, al blijft het assortiment zeer uitgebreid. Geraak je er echt niet uit? Schakel dan de hulp in van een professional. Een ervaren vloerenspecialist zal je helpen bij het beoordelen van je behoeften, het selecteren van de juiste materialen en het begeleiden van het installatieproces. Ze kunnen ook advies geven over onderhoud en langdurige zorg voor je vloer.